Nyheter

Get Aggregated RSS

Ekonominyheter

Get Aggregated RSS

Klädjätten fälld för patentintrång

den 27 november 2015

Modejätten Hennes & Mauritz har fällts för patentintrång av en domstol i Storbritannien. Bolaget som har vunnit målet hoppas på ett stort skadestånd.

Våldet mot statens vårdanställda ökar

den 27 november 2015


Trots att våld inom ungdomshem och vårdhem för missbrukare ökar, minskar antalet polisanmälningar. Det visar statistik från Statens institutionsstyrelse (SIS). Nu kräver facket att alla incidenter polisanmäls.

Biljättarna skrotar sina etanolbilar

den 27 november 2015


Försäljningen av nya etanolbilar är på väg att upphöra. Volvo drar in sina modeller, liksom Ford och Audi. Nu finns bara en enda modell kvar - Volkswagen Golf.

Lånade ut sex miljarder till spanskt bolag - kan förlora allt

den 27 november 2015


Svenska myndigheten Exportkreditnämnden, EKN, riskar att gå på en rejäl smäll i det spanska energibolaget Abengoa. Enligt Abengoas egna uppgifter har EKN garanterat lån på sex miljarder kronor till bolaget.

Högtryck vid Black Fridays säljstart knäckte sajter

den 27 november 2015


Flera butikkedjors sajter kraschade när Black Friday-rean inleddes i natt. Elgiganten var ett av företagen vars hemsida inte gick att besöka under ett antal timmar.

Johan Schück: Fler i arbete är viktigare än BNP per invånare

den 27 november 2015

Sveriges befolkning växer snabbt, till följd av flyktinginvandringen. Ekonomin utvecklas positivt, åtminstone under de närmaste åren. Men bilden fördunklas av en svagare utveckling när det gäller BNP-tillväxt per invånare.

Bredbandsbolaget slipper blockera Pirate Bay

den 27 november 2015


Bredbandsbolaget behöver inte stoppa sina kunder från att nå fildelningssajten The Pirate Bay. Sveriges första blockeringsrättegång gick därmed den väg operatören hade förespråkat. Film- och skivbolagen lovar nu att överklaga domen. 

Guldpriset det lägsta på sex år

den 27 november 2015

Guldpriset på världsmarknaden fortsätter att falla för sjätte veckan i rad och är nu nere på den lägsta nivån på nästan sex år.

Bemanningsbranschen fortsätter att växa

den 27 november 2015


Bemanningsbranschen fortsätter sin expansion, visar Bemanningsföretagens kvartalsrapport som publiceras i dag. En tydlig trend är också att fler företag nu lägger hela avdelningar, till exempel hr och it, på bemanningsentreprenad.

Börsen inleder ned

den 27 november 2015

Stockholmsbörsen inleder handeln med fallande kurser. Även de större Europabörserna sjunker och tar därmed rygg på Asienbörsernas fall under natten.

Bang Olufsen till salu

den 26 november 2015

Danska lyxelektronikföretaget Bang Olufsen är till salu och ledningen för nu samtal med möjliga köpare av hela eller delar av bolaget, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Botten nådd för boräntor, spår statlig bank

den 26 november 2015


Botten kan vara nådd för de låga boräntorna, även om Riksbanken troligen sänker sin ränta i december. Det spår statliga banken SBAB i en analys.

”Bonusar får inte bankchefer att jobba hårdare”

den 26 november 2015


"Bankanställda får för höga löner och jag är skeptisk till att höga bonusar motiverar", sa Deutsche Bank-vd:n John Cryan på en konferens i Frankfurt tidigare i veckan, skriver Financial Times. Hans uttalande tog snabbt fart både på nätet och i finanskretsar.

En gripen för hackerattacker mot svenska storbanker

den 26 november 2015

En person har gripits i Växjö misstänkt för flera hackerattacker mot storbanker. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Migrationsforskaren: Sverige kommer stänga gränsen

den 26 november 2015


Regeringens nya flyktingpolitik är bara ett första steg – nästa blir att stänga gränsen. Det tror migrationsforskaren Joakim Ruist som ser de skärpta reglerna som en varning till resten av EU. Enligt honom är kostnaderna efter flyktingströmmarna ännu inte ett hot mot välfärden.

Sydkorea bötfäller Volkswagen

den 26 november 2015

Sydkorea har beordrat Volkswagen att återkalla 125 500 dieselfordon, sedan tester bekräftat att den tyska biljätten manipulerat utsläppen från bilarnas motorer.

Hushållen lånar allt mer till sina bostäder

den 26 november 2015


Hushållen fortsätter att låna alltmer till sina bostäder. Utlåningstillväxten låg i oktober på 8,1 procent, något högre än de 8,0 procent som var tillväxttakten i september, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Uppåt på Stockholmsbörsen

den 26 november 2015

Uppgången på Stockholmsbörsen tilltog under torsdagen. Europabörserna gick ännu starkare sedan euron försvagats.

Lättad Sidachef hade befarat värre

den 26 november 2015


”Det här är förutsättningar som vi kan hantera”, säger en lättad Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Sida, till DN dagen efter att regeringen har kommit överens om ett tak på 30 procent för hur mycket av biståndet som får användas till flyktingmottagande.

Asienbörser följde Europa upp

den 26 november 2015

De ledande Asienbörserna vände upp i nattens handel sedan Europabörserna stigit ordentligt i går. I USA låg kurserna stilla.

Rekordvinst för Kopparbergs

den 26 november 2015

Framgångarna för Kopparbergs Bryggeri fortsätter.

Budgeten överspelad av flyktingmottagandet

den 26 november 2015


Regeringen överger krona för krona-principen för att finansiera flyktingmottagandet de närmaste åren. Samtidigt öppnar finansminister Magdalena Andersson för blocköverskridande lösningar för att få in nyanlända på arbetsmarknaden.– Nu handlar det om att inte vara ideologiskt låst, säger hon.

Stillastående på Wall Street

den 25 november 2015

Det skedde inga stora förändringar på New Yorkbörserna under onsdagen. Vid stängning låg Dow Jones industriindex och S&P 500 kring nollstrecket. Nasdaqs kompositindex steg något, 0,3 procent.

Så vill VW åtgärda de manipulerade motorerna

den 25 november 2015


Volkswagen har nu presenterat lösningar för tyska transportmyndigheter hur de manipulerade dieselmotorerna ska åtgärdas.

Befarade jätteböter spökar för Telia

den 25 november 2015


Telia Soneras hotas av USA-böter för korruption i Eurasien på uppåt 17 miljarder kronor, enligt analytiker på Danske Bank. Telia-aktien faller på en i övrigt positiv börs.

Oro i Mellanöstern kan ge högre bensinpris

den 25 november 2015

Oron i världen slår i genom på de svenska bensinpriserna. Bara i november har de ledande svenska bensinkedjorna ändrat priserna sju gånger.

Arla förlorar smörbråk

den 25 november 2015


Arla gillar inte konkurrenten Unilevers smöriga marknadsföring, men får inte Marknadsdomstolen med sig.

Över en miljon svenskar har fått datavirus

den 25 november 2015

Över en miljon svenskar har drabbats av datavirus det senaste året. Av säkerhetsskäl har nästan varannan svensk dessutom valt att inte lägga ut personlig information på sociala nätverk, enligt SCB.

Etisk fond vände Volkswagen ryggen

den 25 november 2015


Volkswagen ska presentera en åtgärdsplan för amerikanska myndigheter om hur deras manipulerade bilar ska klara landets utsläppslagar. Men en stor europeisk fondförvaltare drog öronen åt sig redan för några år sedan.

Riksbanken kräver lånetak och minskade ränteavdrag

den 25 november 2015


Riksbanken kräver ett batteri av åtgärder för att stoppa hushållens skuldökning. Hit hör nedtrappade ränteavdrag och ett tak på hur mycket varje hushåll får låna.

Dataproblem hos polisen

den 25 november 2015

Polisen har problem med datasystem för utredningar och anmälningar, efter att en uppgradering gjorts. Hur många poliser som berörs av problemet, som startade vid lunchtid i går, är oklart.

Bensinpriset stiger efter oljerally

den 25 november 2015

Efter gårdagens oljerally i spåren av den ökade oron kring Syrien höjer de ledande oljebolagen drivmedelspriserna.

Vinstrekord för Ving

den 25 november 2015

Det går bra för resebolaget Ving, trots oro i omvärlden. Vinsten når rekord, försäljningen stiger och lönsamheten förbättras.

Börsen vänder upp efter dyster gårdag

den 25 november 2015

Börserna i Europa, liksom i Stockholm, vänder upp sedan oron efter turkarnas nedskjutning av ett ryskt stridsflygplan klingat av.

Här finns jobben år 2020

den 25 november 2015

Arkitekt, lärare eller kanske matematiker. Det är några av framtidens yrken om man lättare vill ha ett jobb om fem år, enligt akademikerorganisationen Sacos nya rapport.

Lägre tryck i svensk ekonomi

den 25 november 2015

Den svenska konjunkturen är fortsatt starkare än normalt, men tappar ändå något i tempo, visar statliga Konjunkturinstitutets (KI) nya barometerindikator.

Svagt ner på Asienbörserna

den 25 november 2015

De ledande Asienbörserna föll mestadels under onsdagens handel. Men rörelserna var relativt små.

Svagt uppåt på Wall Street

den 24 november 2015

Merparten av New York-börserna gick svagt uppåt på tisdagen. Både Dow Jones industriindex och S&P 500 steg 0,1 procent. Nasdaqs kompositindex stängde oförändrat.

Fallande börser efter krigsoro

den 24 november 2015

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsatte nedåt. Likadant såg det ut på flera Europabörser.Säkerhetsläget bidrog till nedgångarna.

Allt dyrare lagra olja på båt

den 24 november 2015

Mindre än fem procent av världens oljetankers används för tillfället som lager, enligt det ledande tankrederiet Frontline. Orsaken är det låga oljepriset som får handlarna att lagra oljan i hopp om stigande priser.

Copyright © 2015 Olsmar Konsult