Nyheter

Get Aggregated RSS

Brändes till döds efter attack

den 20 december 2014

Två män brändes till döds av civila i östra Kongo-Kinshasa på lördagen sedan de tillfångatagits efter en attack mot en militärpostering.

88.000 drivna på flykt i Kongo

den 20 december 2014

Omkring 88.000 människor har drivits på flykt i östra Kongo de senaste tre månaderna, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Colorado stäms för cannabislegalisering

den 20 december 2014


Den amerikanska delstaten Colorado stäms av sina grannstater Oklahama och Nebraska för att ha legaliserat tillverkning, försäljning och användning av cannabis. ”Vi ser väldigt mycket marijuana som strömmar in från Colorado”, säger en lokal polischef i Nebraska till The Denver Post.

Vonn tog sin 61:a seger

den 20 december 2014

Lindsey Vonn tog sin 61:a seger i den alpina världscupen när hon var snabbast i störtloppet i Val d'Isere.

Stefan Löfven håller jultal

den 20 december 2014


Statsminister Stefan Löfven manade på nytt till samarbete över blockgränsen när han höll sitt första jultal som regeringschef på lördagen. S-ledaren lanserade samtidigt något som han kallar ”det svenska löftet”.

Bjørgen överlägsen – Kalla åtta

den 20 december 2014

Det norska segertåget i längdspåren fortsätter. Damernas millopp i fri stil i Davos vanns av Marit Bjørgen.

Skrämselpropaganda präglar presidentvalet

den 20 december 2014


En man som är svärtad av går­dagens diktatur – eller en som är solkad av de senaste årens ekonomiska kräftgång? Så ser alternativen ut när Tunisien i morgon söndag går till presidentval.

Nordkorea vill utreda attacken mot Sony tillsammans med USA

den 20 december 2014

Nordkorea uppmanar USA att delta i en gemensam utredning om cyberattackerna mot filmbolaget Sony.Landet varnar samtidigt för "grava konsekvenser" om USA fortsätter med anklagelser efter attackerna mot filmen "The interview".

Ekonominyheter

Get Aggregated RSS

Oron växer bland ryska bankkunder

den 20 december 2014


Rubeln återhämtade sig på fredagen och verkar ha nått en platå kring 60 för en dollar. Men panik hotar nu ryska banker. Storbanken Sberbank har redan drabbats av en rusning och tvingas dementera rykten om att ett stopp för uttag planerades.

Supermiljöbilarna får 215 miljoner – regeringen skjuter till nya pengar

den 20 december 2014

Oroliga köpare av supermiljöbilar kan andas ut – det blir påfyllning i fonden, både för bilar köpta 2014 och för bilar som köps nästa år.

Systembolagets Facebooksida kapades

den 19 december 2014

På fredagskvällen kapades Systembolagets Facebooksida. Besökare förundrades över den annorlunda framtoningen. En kommentar löd: ”Hej, har er sida blivit kapad eller? Tycker ni delar lite ´udda´ saker.”

Fortsatt uppåt på Wall Street

den 19 december 2014

USA-börserna fortsatte uppåt på fredagen, om än i måttligare takt än under de senaste två handelsdagarna.

Börsen uppåt inför helgen

den 19 december 2014

Stockholmsbörsen steg i fredagens morgonhandel, tappade under dagen men tog ett glädjeskutt under sen eftermiddag. När handeln stängde hade OMXS-index stigit till 469,6, upp 0,7 procent.

Muslort i konfektyrfabrik – nu återkallas julgodiset

den 19 december 2014


Solberga Konfektyr, som bland annat tillverkar julgodis, brända mandlar och havrebollar, återkallar alla produkter som sedan den 21 oktober tillverkats i anläggningen i Älta i Nacka,  en följd av den inspektion som genomfördes den dagen då bland annat både muslort och spindelväv påträffades.

USA: Nordkorea bakom attack mot Sony

den 19 december 2014

En amerikansk regeringskälla säger att en utredning visar att det är Nordkoreas regering som ligger bakom cyberattackerna mot filmbolaget Sony. FBI säger sig ha tillräckliga bevis för att dra slutsatsen att diktaturen ligger bakom.

Vasakronan säljer fastighet för 920 miljoner kronor

den 19 december 2014

Fastighetsbolaget Vasakronan säljer fastigheten Primus 1 på Lilla Essingen i Stockholm till Oscar Properties för 920 miljoner kronor, skriver de båda bolagen i pressmeddelanden.

Skoda producerade över en miljon bilar för första gången

den 19 december 2014

Den tjeckiska biltillverkaren Skoda har för första gången under företagets 119-åriga historia producerat mer än en miljon bilar under ett år.

Kommunstädare kränkta – fick namnbrickor i ”julklapp”

den 19 december 2014


En namnbricka att använda i tjänsten. Besvikelsen var stor när lokalvårdarna i Eslövs kommun öppnade sina förmodade julklappar häromdagen, uppger Skånskan.

Altor köper danskt verkstadsbolag

den 19 december 2014

Riskkapitalbolaget Altor köper en majoritetspost i det danska verkstadsbolaget Norican Holdings, med 2.200 anställda runt om i världen, skriver Altor i ett pressmeddelande. Någon köpeskilling anges inte.

Skatteverket kollar julgransförsäljare

den 19 december 2014

I år har du rätt att få kvitto när du köper julgran. Skatteverket kommer också kontrollera att de nya reglerna följs.– Vi har möjlighet att göra provköp, säger Conny Svensson på myndigheten.

Allt tidigare bokning av julresor

den 19 december 2014

Bokningar av julresor sker allt tidigare. Redan under sommarsemestern noterade Fritidsresor en höjdpunkt för bokningar av resor under jul- och nyårshelgerna. – Jag tror att vi under våra ledigheter planerar för nästa ledighet, säger Mathias Bergendahl, informatör på Fritidsresor.

I Pajala är partajet slut efter gruvyran

den 19 december 2014

Festen är över och baksmällan hänger tung i Pajala sedan Northland har begärts i konkurs. Jobb har försvunnit och investeringar gått upp i rök. Men än finns det en strimma hopp om att verksamheten ska ta fart igen. Konkursförvaltaren har redan kontaktats av intressenter.

Albrecht går till Spotify-konkurrent

den 19 december 2014

Telekombolaget Millicoms tidigare vd Hans-Holger Albrecht blir chef för det franska musiktjänstbolaget Deezer, en konkurrent till svenska Spotify.

Johan Schück: Årets sista prognos präglas av osäkerhet

den 19 december 2014

Sverige har ännu ett mellanår framför sig. Det saknas efterfrågan: exporten ger ingen större draghjälp och hemmamarknaden räcker inte till. Därför går uppgången i den svenska ekonomin trögt även under 2015.

Minecraft-skapare bjöd över Beyoncé och Jay Z

den 19 december 2014

Den svenske spelutvecklaren Markus ”Notch” Persson, 35, bjöd över Beyonce och Jay Z och är nu ägare till en lyxvilla för närmare 540 miljoner kronor i Beverly Hills.

Kraftigt upp på Stockholmsbörsen

den 18 december 2014

Stockholmsbörsen steg rejält på torsdagen i linje med stora börser utomlands. Men flygbolaget SAS aktie rasade efter delårsrapport med ett nytt sparprogram.

Spyker i konkurs

den 18 december 2014

Förra Saab Automobile-ägaren Spyker går i konkurs. Det nederländska bolaget har varit under rekonstruktion sedan början av december och har förgäves försökt få till ett lån för att täcka de löpande kostnaderna.

Arbetsolyckor ska utredas snabbare

den 18 december 2014

Arbetsmiljöverket har kritiserat polisen för bristande utredning av arbetsmiljöbrott. Vid årsskiftet skärps polisens utredningar av arbetsolyckor. Då skapas sex nya enheter landet över som enbart ska utreda miljö- och arbetsmiljöbrott.

Tvärstopp för tunga pensionsfrågor

den 18 december 2014


Bråket i pensionsgruppen gör att flera tunga pensionsfrågor ligger på is. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund är läget fortfarande helt låst. Han kan tänka sig att se över möjligheten till ”andra vägar” för att komma vidare.

Saab får miljonbeställning på Gripen

den 18 december 2014

Försvarskoncernen Saab har fått en beställning från Försvarets materielverk (FMV) kopplad till utvecklingsverksamheten av Gripen E, värd 385 miljoner kronor.

Var fjärde svensk kommer minska sitt pensionssparande

den 18 december 2014

Var fjärde svensk kommer att minska sitt pensionssparande nästa år när det bara går att göra avdrag för 1.800 kronor. Samtidigt är det knappt hälften som vet vad avdragsrätten egentligen innebär.

Pensionsspara bara i fond med låg avgift

den 18 december 2014

Betala inte mer än 0,4 procent i avgift om du ska spara i en global indexfond. Det riktmärket ger Pensionsmyndigheten i en ny vägledning för privat pensionssparande.

Flexiblare arbetssätt ska rädda SAS

den 18 december 2014

Flygbolaget SAS presenterade i dag ytterligare ett stort sparpaket. Här svarar DN:s reporter Thorbjörns Spängs på tre frågor om sparpaketet.

SAS vände till förlust

den 18 december 2014


Flygkoncernen SAS sjösätter ännu ett sparpaket i kampen mot förlusterna. Totalt ska bolaget spara drygt 2 miljarder kronor fram till 2017. Årets sista kvartal slutade med en ny, tung förlust, 450 miljoner kronor.

RNB ökar vinsten

den 18 december 2014

Klädföretaget Retail and Brands (RNB) redovisar en vinst före skatt på 22,1 miljoner kronor för perioden september–november. Motsvarande period i fjol gjorde bolaget en vinst på 12,8 miljoner kronor.

Vinstökning för MQ

den 18 december 2014

Klädkedjan MQ redovisar en vinst före skatt på 37 miljoner kronor för perioden september–november, det första kvartalet i företagets brutna räkenskapsår.

Förlustkvartal för Skistar

den 18 december 2014

Skidanläggningsföretaget Skistar redovisar en förlust före skatt på 265 miljoner kronor för perioden september–november, det första kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period i fjol gjorde bolaget också en förlust på 265 miljoner kronor.

Ny ordförande i ABB föreslagen

den 18 december 2014

Styrelsen i det svensk-schweiziska kraft- och automationsbolaget ABB föreslår enhälligt schweizaren Peter Voser som ny ordförande inför årsstämman i april nästa år.

Konkurrensverket stämmer Telia

den 18 december 2014

Konkurrensverket stämmer Telia Sonera och det kommunala bolaget Gothnet på tillsammans 36 miljoner kronor i böter/konkurrensskadeavgift för misstänkt kartellbildning.

Unga beredda flytta för att få jobb

den 17 december 2014

Sju av tio unga är villiga att flytta för att få ett jobb. Det visar en undersökning av analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence beställd av bland annat Arbetsmiljöverket och TCO, skriver Svenska Dagbladet.

Kraftigt uppåt på Wall Street

den 17 december 2014

Den amerikanska centralbanken Fed beslöt att låta styrräntan ligga orörd och lovade att inte höja den förrän tidigast andra halvan av 2015. I och med att Fed ser försiktigt positivt på den amerikanska ekonomin och förutspår att arbetslösheten kommer att sjunka till 5,2 procent nästa år så reagerade börserna med att bryta de senaste dagarnas nedåtgående trend.

Fed behåller nollränta

den 17 december 2014

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) behåller styrräntan på nivån 0–0,25 procent, där den legat i sex år, för att hjälpa USA ur den svåra finanskrisen. Banken säger att den kan vara ”tålmodig” innan räntan höjs igen.

Sämre fondval med rådgivning

den 17 december 2014

Välj hellre fonder själv än att lyssna på en rådgivare. Då är chansen större att du gör ett bra val. Det visar en undersökning som Konsumentverket låtit göra.

Höjda utsikter för Ericsson-betyg

den 17 december 2014

Ratinginstitutet Fitch har höjt utsikterna för telekomtillverkaren Ericssons kreditbetyg till stabila. Betyget, som ligger på BBB-plus, hade tidigare negativa utsikter.

24 hårda julklappstips

den 17 december 2014

I år önskar vi oss hårda paket. De ska naturligtvis gå på ström också. Här hittar du 24 tips från tidningen Ljud & Bild:s egna önskelistor som du kan dela ut till familj och vänner. Så blir ingen besviken i år.

Ryska medier mörkar rubelraset

den 17 december 2014


Många ryssar får inte veta att rubeln rasar på valutamarknaden. Rysslands statskontrollerade tv-kanaler och tidningar tonar ner de dramatiska händelserna på valutamarknaden – och i vissa fall mörkas de helt.

Då är sista chansen att e-handla julklappar

den 17 december 2014


Allt fler företag anpassar sig till kunder som vill näthandla julklapparna i sista minuten. Många e-handlare lovar därför leverans före jul, trots att beställningen inte kommer in förrän 22 december.

Börsen repar sig

den 17 december 2014

Stockholmsbörsen backade något på onsdagen, tyngd av en svag banksektor. Men börsens oljebolag gick mot strömmen.

Copyright © 2014 Olsmar Konsult