Nyheter

Get Aggregated RSS

Hamilton F1-mästare igen

den 23 november 2014


Lewis Hamilton vann den avslutande deltävlingen i formel 1 i Abu Dhabi och säkrade därmed världsmästartiteln.

Minst 40 döda i attentat på volleybollmatch

den 23 november 2014

Minst 40 personer omkom och 50 skadades på söndagen i ett bombattentat på en volleybollmatch i Afghanistan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ebolaviruset smittar färre i Liberia

den 23 november 2014

Ebolaepidemin i Liberia har gått in i en ny fas. ”Det är inte längre ett virus som jagar människor. Nu jagar vi viruset!” skriver Hans Rosling, professor i global hälsa vid Karolinska institutet, på plats i landet.

Federer ordnade historisk seger

den 23 november 2014


Schweiz vann Davis Cup i tennis. Roger Federer avgjorde finalen mot Frankrike när han enkelt besegrade reserven Richard Gasquet, som spelade i stället för Jo-Wilfried Tsonga, med 3–0 (6–4, 6–2, 6–2) i set i Lille. Segern betydde ointagliga 3–1 i matcher.

Persontåg 100 meter från frontalkrock

den 23 november 2014

Två tåg med fler än hundra passagerare ombord var nära att frontalkrocka utanför Degerfors i början av november. Statens haverikommission utreder nu om felet som orsakade händelsen kan finnas på fler ställen.

Allvarlig olycka i södra Stockholm

den 23 november 2014

Två personbilar frontalkrockande på Lissmavägen på söndagseftermiddagen. Tre personer har förts akut till sjukhus.

34-årings död på Thailandsflyg utreds

den 23 november 2014

En 34-årig mans dödsfall ombord på ett flyg från Thailand till Sverige i lördags ska utredas av flygbolaget.

Forsberg iskall vid avgörande

den 23 november 2014

Trots att motståndarmålvakten Roberto Luongo är en av världens mest rutinerade var Filip Forsberg iskall. Mitt i dragningen sköt han avgörande 3–2 för sitt Nashville. ”Roligt såklart, eftersom målet avgjorde matchen”, säger svensken som toppar rookie-ligan i NHL.

Ekonominyheter

Get Aggregated RSS

Maria Crofts: Många oroar sig i onödan över amorteringskrav

den 23 november 2014

De nya amorteringskraven har gjort att många funderar på vad som händer när de införs. Särskilt som Finansinspektionen talar om prisfall. Men många oroar sig helt i onödan.

Mystiska silverdjuret ett riktigt fynd

den 23 november 2014


Karin Wallmander gillar loppisar och second hand-butiker och det har blivit en del fynd ­under åren. Men inget slår den kinesiska ­hinden av tenn. – Jag kände direkt på tyngden att det var kvalitet, säger hon.

Åtta tips som hjälper dig att fynda second hand

den 23 november 2014

Det går att göra riktiga kap på loppisar och auktioner. Här är åtta tips som hjälper dig att fynda.

Ullas försäkring blev 67 procent dyrare

den 23 november 2014

Acceptera sämre ersättning från försäkringen eller gå med på en chockhöjning av premien. Det är de alternativ Förenade Liv ger nästan 50.000 kunder som köpt en särskild försäkring för begravningskostnader.

Skatteverkets nota för att chefen ska bli känd: 2,5 miljoner kronor

den 23 november 2014

Skatteverkets personalfest i torsdags syftade till att göra regionchefen Lars Herder och hans ledning mer känd i organisationen. Man intog Globen, åt, drack och underhölls till en summa över 2,5 miljoner kronor, enligt Expressen.

Första ”bajsbussen” i trafik i Storbritannien

den 23 november 2014


Tankad med ett års avföring och matavfall från fem personer kan den miljövänliga bussen köra 300 kilometer. I torsdags togs det första exemplaret i trafik i Storbritannien.

Guldmysteriet på SvD

den 22 november 2014

Två ringar av guld kom i ett paket till Svenska Dagbladets redaktion. Ett anonymt brev gjorde gällande att de var över 3.000 år gamla. Polisen utreder brott.

Finansutskottet ­måste ta sitt ansvar för penningpolitiken

den 22 november 2014

Var finns politikerna i debatten om Riks­banken? Riksdagens finansutskott ska stå för kontrollen, men har hittills kommit undan sitt ansvar.

Här är bomarknaden hetast i landet

den 22 november 2014

Luleå har Sveriges hetaste bostadsmarknad. I alla fall när bostadssajten Hemnet listar orterna med flest klick per bostad till salu. Iskallt är det däremot i Munkfors.

AP-fonderna investerar i kärnvapenindustrin

den 22 november 2014

De statliga AP-fonderna har flera innehav i bolag med kopplingar till kärnvapenindustrin, enligt en ny rapport. – Deras policy lämnar mycket övrigt att önska, säger Josefin Lind på Svenska Läkare mot kärnvapen.

Öresundståg halkade förbi station

den 21 november 2014

Ett Öresundståg på väg mot Kalmar halkade på fredagen förbi småländska Lessebo, utan att kunna stanna. Lokföraren upptäckte för sent att våta höstlöv gjort rälsen hal som av såpa.

Kina och Europa lyfte Wall Street

den 21 november 2014

USA-börserna avslutade börsveckan på plus. Det var femte veckan i rad som indexen steg.På fredagen var det främst omvärlden som höll de amerikanska kurserna under armarna.

En miljon svenskar kan få skattesänkning i efterhand

den 21 november 2014

Drygt en miljon svenskar med en månadslön över 37.000 kronor kan få en skattesänkning i efterhand på 200-250 kronor.

Stockholmsbörsen på ny rekordnivå

den 21 november 2014

Veckan avslutades med en rejäl kursuppgång som lyfte Stockholmsbörsen till ännu ett all time high. OMXS-index steg 1,5 procent till 465,3, den högsta nivån i börsens historia.Det tidigare rekordet låg på 460,8 och nåddes i tisdags.

Här är årets bästa lurar

den 21 november 2014

Färg, form eller funktion? Vi köper fler hörlurar än någonsin och utbudet växer hela tiden. Tidningen Ljud & Bild har valt ut årets favoriter i olika kategorier. Vilken är din?

Attack mot mobilsurf på Tele 2

den 21 november 2014

Under fredagseftermiddagen gick mobilsurfandet trögt för många Tele 2-kunder. Under en period låg det helt nere. Telefonsamtal och sms berördes inte. Orsaken var en överbelastningsattack där telekombolaget var ett av flera drabbade.

Uppföljaren till ”Candy Crush” ska rädda bolagets börskurs

den 21 november 2014


Med lila drinkar och en gigantiskt flytande godisnalle startar spelutvecklaren King sin påkostade hårdlansering av uppföljaren till världssuccén ”Candy Crush Saga”.

Uppåt på Stockholmsbörsen

den 21 november 2014

Handeln på Stockholmsbörsen inleddes med svagt stigande kurser. Klockan 9.15 hade OMXS-index gått upp med 0,1 procent till 458,9. Det var i linje med utvecklingen på de ledande börserna i Europa och Asien.

Assa Abloy köper i Brasilien

den 21 november 2014

Låsjätten Assa Abloy köper två brasilianska företag, låstillverkaren Silvana och Metalika som gör branddörrar.

Kina tynger Volvo CE

den 21 november 2014

Volvo CE, den del av Volvokoncernen som tillverkar anläggningsmaskiner, har det tufft i Kina och bolaget avsätter 650 miljoner för förväntade kreditförluster.

”Medelklassens jobb hotas”

den 21 november 2014

Kan ditt arbete lika ­gärna utföras av en maskin eller dator? ­Eller går det lika bra att göra från andra sidan Östersjön eller i en ­annan världsdel? Det är situationen för allt fler svenskar med hyggligt betalda jobb.

Ikea ställer krav på palmoljan

den 21 november 2014


Den svenska möbeljätten Ikea förändrar nu sin policy för palmolja. Företaget förbinder sig att rensa upp i sina leverantörsled för att bryta kopplingen mellan palmoljan och skövlingen av regnskog.

Konsumentverket kritiserar Spotify

den 21 november 2014

Musiktjänsten Spotify får kritik av Konsumentverket för att användarvillkoren bara är på engelska. Det anses strida mot lagens skrivning om att viss information måste vara klar och begriplig.

Mobilkundernas klagomål ökar trots skärpta ångerregler

den 21 november 2014

Trots att nya regler för ångerrätt infördes i somras är missnöjet fortfarande stort hos mobilkonsumenterna.– Klagomålen ökade under tredje kvartalet 2014 med drygt 50 procent, säger Mattias Grafström, vd för Telekområdgivarna.

Vice riksbankschef: Vi har gjort dåliga prognoser

den 20 november 2014

Faran med de svenska hushållens stora skulder är inte överdriven. Det menar vice riksbankschef Martin Flodén, som därmed ger en av bankernas hårdaste kritiker, professor Harry Flam, svar på tal. Flodén medger dock att Riksbanken har gjort dåliga prognoser över inflationen och bankens egen reporänta.

Serbien får miljardlån från IMF

den 20 november 2014

Serbien och Internationella valutafonden (IMF) har kommit överens om en ny låneuppgörelse för att hjälpa landet med en miljard euro under de kommande tre åren.

Kina bygger jättelik järnväg i Nigeria

den 20 november 2014

Kina jobbar hårt för att dra järnvägar över hela världen, och går nu ut med en rekordstor affär. Börsnoterade CRCC ska bygga en 140 mil lång järnväg längs Nigerias kust, från Lagos i väster till Calabar i öster.

Kemikoncernen investerar i kontroversiell skiffergas

den 20 november 2014


Den kontroversiella skiffergasen lockar schweiziska kemikoncernen Ineos att investera över sju miljarder kronor i Storbritannien. Miljöorganisationer tror inte på projektet.

Trots löftet: Miljon abonnemang ändå fast

den 20 november 2014


Den som har ett abonnemang med Tele 2 med tillhörande telefonköp, har kvar bindningstiden tills telefonen är betald. – Det beror på att kunden fått telefonen subventionerad mot en bindningstid, säger Thomas Ekman, vd för Tele 2 Sverige.

Unga kan välja Google som bank

den 20 november 2014


Yngre personer är mer öppna än äldre för att bli bankkunder i bolag som Google och Apple om de startar finansiell verksamhet, visar en ny undersökning.

Firefox ersätter Google med Yahoo

den 20 november 2014

Webbläsaren Firefox tänker sluta använda Google som sökmotor i USA och istället kommer användarna erbjudas Yahoo som standardsökmotor, rapporterar BBC.

Här tvingas anställda jobba med feber

den 20 november 2014

Anställda på Scandlines måste ha mer än 39 graders feber för att få stanna hemma på grund av sjukdom, skriver Helsingborgs Dagblad (HD).

Volvo misstänks för konkurrensbrott

den 20 november 2014

EU-kommissionen har informerat en rad stora lastbilstillverkare att de misstänks för att ha brutit mot EU:s konkurrensregler.

Varannan under 25 år är visstidsanställd

den 20 november 2014

Arbetsgivarens flexibilitet går ut över ungas trygghet. Efter de senaste årens fallande trend stiger åter antalet visstidsanställningar. Bland anställda under 25 år är andelen visstidsanställda hela 52 procent, visar en rapport från LO som SVT tagit del av.

Huvudman i ekobrottshärva döms till fängelse

den 20 november 2014

Sex års fängelse blev domen i Uddevalla tingsrätt mot en 48-årig huvudman i en ekobrottshärva som bland annat rymde över 30 fall av grova bedrägerier.

Valutasmäll sänker österrikisk bank

den 20 november 2014

Österrikiska Raiffeisen Bank International (RBI) faller hårt på börsen i Wien efter en kvartalsrapport som visar på en oväntat hård valutasmäll i Ryssland.

Ica testar mobilbetalning

den 20 november 2014


Livsmedelsjätten Ica öppnar för mobilen som plånbok.

Dyster signal om Europas ekonomi

den 20 november 2014

Inköpschefsindex för eurozonen ger en ny dyster signal om konjunkturläget i Europa. Index sjönk till 51,4 i november, enligt preliminära siffror från analysföretaget Markit.

Snart har alla över sex år en mobil

den 20 november 2014

Nittio procent av världens befolkning över sex års ålder kommer att ha en mobiltelefon 2020, spår Ericsson i sin nya bedömning av mobilvärldens utveckling. En annan slutsats är att antalet abonnemang för smarta telefoner vid samma tidpunkt kommer att vara över 6,1 miljarder.

Stockholmsbörsen backar

den 20 november 2014

Handeln på Stockholmsbörsen inleddes med oförändrade kurser. Men vid 10-tiden hade börsen vänt ned med 0,26 procent. På de ledande börserna i Europa och Asien var det små rörelser.

Copyright © 2014 Olsmar Konsult