Nyheter

Get Aggregated RSS

Ekonominyheter

Get Aggregated RSS

Europas börser rasar

den 1 september 2015

Dystra Kinasiffror pressar ännu en gång aktiebörserna ordentligt. I Stockholm tilltar fallet och ligger på eftermiddagen över två procent. Även övriga Europabörser rasar ordentligt, London cirka tre procent.

Teliaavslöjare får fängelse i Azerbajdzjan

den 1 september 2015

Det blev sju och en halv års fängelse för den azerbajdzjanske journalisten Khadija Ismayilova. Hon uppmärksammades i Sverige efter att ha skrivit om den azerbajdzjanska regimens affärer med Telia Sonera. Internationella bedömare är starkt kritiska mot domen, som de menar är ett sätt försöka tysta henne.

”Riksbanken vill höja lönerna”

den 1 september 2015


Riksbanken har stött på arbetsgivarna för att de måste höja lönerna så att dess uppsatta inflationsmål kan nås. Det säger Almega-chefen Stefan Koskinen som beskriver Riksbanken som desperat.

Budgivning på andrahandshyror

den 1 september 2015


Jakten på en lägenhet i bostadsbristens Stockholm har öppnat för budgivning på andrahandshyrorna. Ettor i Östermalm och Vasastan som kostar 7 000 kronor i annonserna kan landa betydligt högre, enligt Linnea Aguero, pressansvarig på Blocket.

Regeringen gör miljardsatsning på skolan

den 1 september 2015


Regeringen satsar ytterligare 2,4 miljarder kronor på skolan. Den största delen går till högre löner till lärare. ”Det här kommer att märkas för Sveriges lärare”, säger utbildningsminister Gustav Fridolin. 

Fallet på Stockholmsbörsen fortsätter

den 1 september 2015

Dystra Kinasiffror pressar Stockholmsbörsen liksom övriga Europabörser i den inledande handeln.

Friskolekoncernen Academedia ska säljas

den 1 september 2015


Riskkapitalbolaget bakom Academedia vill sälja friskolekoncernen. Ett ägarbyte skulle påverka drygt 90 000 elever och vuxenstuderande, och över 12 000 anställda. 

Kritik mot höjt bostadstillägg

den 1 september 2015


Pensionärer med låg inkomst får några kronor extra i plånboken när bostadstillägget nu höjs med upp till 100 kronor. Löjligt lite, tycker SPF Seniorerna. Tillägget måste höjas med flera tusen kronor anser organisationen.

Börsen faller efter dyster statistik

den 1 september 2015

Dystra Kinasiffror pressar Stockholmsbörsen liksom övriga Europabörser i den inledande handeln.

Anonym tipstjänst tas bort i Danmark

den 1 september 2015

Möjligheten att via nätet anmäla grannen för misstänkt skattefusk försvinner hos den danska skattemyndigheten Skat.

Norman uppges vilja leda FI

den 1 september 2015

Förre finansmarknadsministern Peter Norman (M) har seglat upp som en het kandidat till jobbet som generaldirektör för Finansinspektionen

Titanics sista lunchmeny till salu

den 1 september 2015


Tre föremål som tillhört några av de passagerare som överlevde Titanickatastrofen 1912 går under klubban, och dyrast lär en signerad meny från båtens sista lunch bli.

S och MP oeniga om datalagringen

den 1 september 2015


Datalagringen splittrar regeringspartierna. Inrikesminister Anders Ygeman (S) försvarar att mobiloperatörer tvingas spara information om sina kunder och beskriver lagen som ett viktigt redskap för polisen. Samtidigt vill Miljöpartiet riva upp lagen.

Livsfarligt tält återkallas av Biltema

den 1 september 2015


Varuhuset Biltema återkallar ett så kallat Pop-up tält på grund av bristfällig ventilation.

Dyster augusti på Wall Street

den 31 augusti 2015

Kinas ekonomi och en snar räntehöjning fortsätter att vara orosmoln för investerarna på Wall Street. Uttalande från den amerikanska centralbankens vice chef Stanley Fischer i helgen tolkas som att räntan höjs vid nästa möte som hålls i september.

Svag inledning på börsveckan

den 31 augusti 2015

Stockholmsbörsen inledde veckan med fallande kurser. Även på de ledande Europabörserna var det nedåt.

Porrstjärna på reskort ska ”muntra upp” taiwaneser

den 31 augusti 2015

Två specialgjorda kort för resor med kollektivtrafiken i Taipei som pryds av en japansk porrfilmsstjärna rör upp känslor i den taiwanesiska huvudstaden. Distributören säger att med Yui Hatano på kortet kommer ”pendlare att muntras upp”.

Börsens nedgång håller i sig

den 31 augusti 2015

Stockholmsbörsen inleder veckan med fallande kurser. Nedgången är relativt måttlig men bred, nästan alla aktier på mest omsatta listan sjunker.

Kina startar snabbtåg till Nordkorea

den 31 augusti 2015


De senaste åren har relationen mellan Kina och Nordkorea blivit allt mer ansträngd. Trots det öppnar nu en ny snabbtågslinje till gränsen – som förkortar restiden med flera timmar.

Svårt att locka kvinnor till polisens insatsstyrkor

den 31 augusti 2015


Trots särskilda satsningar har polisen misslyckats i sina försök att rekrytera kvinnor till insatsstyrkorna. Förhoppningen är att ett samarbete med Polishög­skolan ska ge resultat.

200 straffade för att ha spridit rykten om börsen

den 31 augusti 2015

Ryktesspridning och negativa skriverier om börsen kan stå en dyrt. Kinesiska myndigheter hittar nya sätt att försöka bromsa raset på Shanghaibörsen.

Datainspektionen granskar Izettle

den 31 augusti 2015


Betaltjänsten Izettle ska granskas av Datainspektionen efter att kunder klagat på att kvitton de inte begärt ändå skickats till deras e-postadresser.

Forskare: Gigantiskt gasfynd slår mot demokratin i Egypten

den 31 augusti 2015


Ett jättelikt naturgasfält har hittats utanför Egyptens kust. Forskare varnar för att det kommer att stärka den totalitära militärregimen. ”Det kommer att påverka demokratin negativt”, säger Mellanösternforskaren Dalia Abdelhady.

Storaffär i fondbranschen

den 31 augusti 2015

Kapitalförvaltaren Öhman köper den norska banken DNB:s fond- och kapitalförvaltning. Affären gör att Öhmans blir en av de större fristående aktörerna på finansmarknaden, enligt ett pressmeddelande.

”Även gamla telefoner kopplar upp sig mot master”

den 31 augusti 2015

Du registreras via mobilen dygnet runt, även när du sover, visar DN:s nya granskning ”Våra övervakade liv”. DN:s reporter Linus Larsson, som har gjort granskningen tillsammans med Kristoffer Örstadius, chattade med läsarna.  Läs chatten nedan:

Kritiserade helkroppsskannrar på svenska flygplatser

den 31 augusti 2015


Nästa år kan resenärer mötas av helkroppsskannrar på flera svenska flygplatser. Sedan i somras testar Swedavia tre olika maskiner på Arlanda. Men i USA ifrågasätts tekniken.

Miljardvinst för pressat Arla

den 31 augusti 2015


Hårt kritiserade Arla gjorde under årets första sex månader en vinst på drygt 1 miljard kronor. Motsvarande period förra året var vinsten 1,3 miljarder.

Birgitta Forsberg: Politikerna älskar gruvor över allt sans och vett

den 31 augusti 2015


I vurmandet för ­gruvor kör svenska politiker över myndigheter och regler. Det är fasoner som hör hemma i en ­bananrepublik.

Stockholmsbörsen inleder ned

den 31 augusti 2015

Stockholmsbörsen inleder veckan med fallande kurser.

Ner i Shanghai och Tokyo

den 31 augusti 2015

Shanghaibörsen rutschade återigen utför när en ny handelsvecka inleddes. Även Tokyobörsen drogs med.

Bensinpriset vänder upp

den 31 augusti 2015

Sedan oljepriset på världsmarknaden vände upp i slutet av förra veckan höjer nu bensinbolagen drivmedelspriserna.

Glass som inte smälter snart här

den 31 augusti 2015


Glass som inte smälter under soliga dagar låter kanske som en dröm. Men det kan bli verklighet inom tre till fem år, hävdar brittiska forskare som upptäckt ett protein som gör glassen mer motståndskraftig mot värme.

Mobilen spårar dig – överallt

den 31 augusti 2015

Du registreras via mobilen dygnet runt, även när du sover. Uppgifterna lagras i ett halvår. DN:s reporter har fått unik tillgång till den centrala databasen för sitt eget abonnemang. För första gången kan DN visa omfattningen av övervakningen. Geografisk plats har registrerats över 10.000 gånger under sex månader, i snitt var 25:e minut dygnet runt. Loggningen sker konstant, även när mobilen inte används.

Kristoffer Örstadius: Vad gjorde jag i Fruängen?

den 31 augusti 2015

Känslan är lite konstig. Plötsligt finns det en karta över mitt liv från det senaste halvåret.

SVT: Kinesiskt bolag vill bygga järnväg i Sverige

den 30 augusti 2015


Ett kinesiskt företag erbjuder sig att bygga höghastighetsjärnväg i Sverige, på halverad byggtid och till lägre kostnad än vad som anges i beräkningar som Trafikverket tagit fram. Det uppger SVT Nyheter.

Stjärnsmäll för norsk pensionsfond

den 30 augusti 2015

Norge har förlorat 150 miljarder på aktier på två veckor. Men raset möts med tystnad.

Terrornätverk tjänar miljarder på våra livsmedel

den 30 augusti 2015


Kriminella grupper säljer förfalskad mat och tjänar hundratals miljarder på den internationella handeln. Nu ska Livsmedelsverket specialutbilda 200 inspektörer, men det räcker inte enligt myndigheten.

Projekt ska ge självförtroende i karriärvalen

den 30 augusti 2015


Klass, bakgrund, kön och etnicitet är några ­saker som spelar in när unga gör karriär­val. Det anser forskaren Anders Lovén. I Järva­området utanför Stockholm pågår nu ett projekt som ska vidga ungdomars vyer när det gäller framtidens jobbmöjligheter.

Elpriset på väg upp – ören kan bli tusenlappar

den 30 augusti 2015


Det låga elpriset lär inte vara lika lågt i vinter. Men hur högt blir det? Och ska man binda sitt elpris? ”Det kan vara en bra idé för den som vill slippa vara orolig”, säger Faraz Azima, vd för elprisjämförelsesajten Elskling.se.

Spelmiljardär: Alla anställda hatar mig

den 30 augusti 2015


Markus ”Notch” Persson blev mångmiljardär när han sålde sin succéskapelse Minecraft till Microsoft. Nu berättar han på Twitter om framgångens baksida – och hävdar att alla anställda på spelföretaget hatar honom.

Copyright © 2015 Olsmar Konsult