Nyheter

Get Aggregated RSS

Guide: Skid-VM i Falun 27 februari

den 27 februari 2015

Tre gånger har frivilliga svenskar stridit för Finlands sak

den 27 februari 2015

Med krig i östra Europa tar Sveriges försvarssamarbete med Finland fart. Tidigare försök tvingade två svenska utrikes­ministrar att avgå. Men tre gånger har frivilliga svenskar stridit för Finlands sak.

Sauli Niinistö: Säkerhet och fred är de viktigaste frågorna för nationen

den 27 februari 2015


Finland bör hålla dörren öppen för att söka medlemskap i Nato. Rysslands president Putins främsta mål är att destabilisera Ukraina. Det nya svensk-finska försvarssamarbetet kan leda till djupare samarbete också i andra frågor. Det säger Finlands president Sauli Niinistö i en stor DN-intervju.

”KI måste söka efter skallarnas ursprung”

den 27 februari 2015


Efter regeringens beslut att återlämna tio kranier till ursprungsbefolkningar finns fortfarande 340 stycken kvar på Karolinska institutet. Nu riktas skarp kritik mot att KI inte gjort mer för att ta reda på kvarlevornas ursprung.

Alla har en extra stav åt Calle under stafetten

den 27 februari 2015


Skid-VM i Falun. De står beredda med extra stavar och skidor. Frågan är om serviceteamet måste ha extra koll på otursgubben Calle Halfvarsson? – Det är olyckligt att Calle varit inblandad i ett par stavbrott jag hoppas att det är slut på det nu, menar förbundskapten Rikard Grip.

Dansk Folkeparti vill stoppa asylsökande IS-anhängare

den 27 februari 2015

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti (DF) vill tillfälligt stoppa prövningen av asylskäl för människor som flytt från våldsamheterna i Syrien. 

Republikaner vill stoppa departement mot terror

den 27 februari 2015

Republikanerna försöker enligt en källa i representanthuset att stoppa en stängning av departementet för inrikes säkerhet, Homeland Security.

Jakt på rånare i Göteborg

den 27 februari 2015

Två maskerade personer har rånat en nattöppen McDonaldsrestaurang i Kungälv utanför Göteborg. Rånarna hotade personal med kniv och försvann sedan till fots.

Man skjuten i Borås

den 27 februari 2015

En man i 20-årsåldern har blivit skjuten i stadsdelen Norrby i Borås. Mannen fördes till sjukhus med ambulans.

Terrormisstänkt dömd i New York

den 26 februari 2015

En domstolsjury i New York fällde exilsaudiern Khalid al-Fawwaz för medhjälp till terrordåden mot USA:s ambassader i Tanzania och Kenya 1998.

Känsloladdat när ”Foppa” hyllades

den 26 februari 2015


Peter Forsbergs hyllades av ett fullsatt Fjällräven Center och fick se nummer 21 hissas upp i taket. Sedan fick han se sitt Modo, där han är assisterande general manager, göra en ny usel match och inkassera femte raka förlusten: 1–6 mot Frölunda.

Blandat på Wall Street

den 26 februari 2015

USA-börserna gick åt olika håll på torsdagen. Energisektorn tyngdes av ett lägre oljepris, vilket påverkade Dow Jones.

”Inspärrade” i Bromölla höll sig undan

den 26 februari 2015

En av de tre vuxna kvinnorna som påståtts ha hållits inspärrade av sin mamma under uppväxten talar nu ut i Aftonbladet. Den 25-åriga kvinnan uppger att det är på grund av deras pappa som familjen har flyttat runt eftersom han har gjort dem illa. ”Vi har hållit oss undan från min far”, säger hon till tidningen.

Mulla Krekar gripen av norsk polis

den 26 februari 2015


Den kontroversielle islamistledaren mulla Krekar har gripits av norsk polis, uppger Oslopolisen i ett pressmeddelande. Gripandet genomfördes efter det att mulla Krekar uttalat sig om terrordåden i Paris och Köpenhamn i en intervju med norska tv-bolaget NRK.

Wesslau räddade HV71 mot Brynäs

den 26 februari 2015

HV71 är på väg mot kvartsfinal i SHL-ishockeyn. Målvakten Gustaf Wesslau höll Brynäs på avstånd i Jönköping, 4–1. ”Ibland måste målvakten göra någon extra räddning”, sade matchvinnaren.

Västerås allt närmare finalplats

den 26 februari 2015

Västerås har kopplat ett rejält grepp om en plats till den hockeyallsvenska finalen. Efter 3–2-segern borta mot nästjumbon AIK behöver laget bara fixa en poäng i seriens slutomgång. ”Det är bara på med blåstället igen”, säger VIK:s matchvinnare Fredrik Johansson.

Viktig seger för Örebro

den 26 februari 2015

En riktig sexpoängsmatch – som slutade med 3–1-seger för Örebro mot Färjestad.Och drömmen om direktplats i kvartsfinalerna lever därmed i allra högsta grad för Örebro – medan Färjestad med största sannolikhet missar den chansen.

Tungt för brittiska lagen i Europa

den 26 februari 2015

Manchester City och Arsenal förlorade tidigare i veckan. Under torsdagen såg Liverpool, Tottenham och Celtic till att cementera den brittiska fiaskoveckan i på kontinenten. Alla tre klubbarna åkte ur Europa League.

IS förstör ovärderlig konst i Mosul

den 26 februari 2015


Islamiska staten (IS) har släppt en video som påstås visa hur jihadkrigare använder släggor för att krossa gamla konstföremål i Mosul i norra Irak. Föremålen beskrivs som avgudabilder som måste förstöras.

Staden som kan byta namn till !Nami#nüs

den 26 februari 2015


En namnstrid har blossat upp i den namibiska kuststaden Lüderitz, där man planerar ett namnbyte till !Nami#nüs.

Gruber tog efterlängtat guld

den 26 februari 2015

Österrikaren Bernhard Gruber, 32, har i många år tillhört världseliten i nordisk kombination utan att ha vunnit något individuellt guld på de stora mästerskapen.Efter torsdagens tävling behövde han inte vänta längre.

Ekonominyheter

Get Aggregated RSS

Blandat på Wall Street

den 26 februari 2015

USA-börserna gick åt olika håll på torsdagen. Energisektorn tyngdes av ett lägre oljepris, vilket påverkade Dow Jones.

Facebook uppdaterar verktyg mot självmord

den 26 februari 2015


Facebook i USA har uppdaterat verktyget som hjälper användare att ingripa när man upptäcker att någon vän postat ett meddelande som antyder självmordsplaner.

Uppåt på Stockholmsbörsen

den 26 februari 2015

Efter en oregelbunden öppning vände kurserna på Stockholmsbörsen upp på eftermiddagen. Fingerprint Cards gjorde en riktig tjurrusning efter sin delårsrapport.

Kan förlora jobb vid mejeriflytt

den 26 februari 2015

När Skånemejerier skruvar upp sina volymer i Malmöanläggningen kommer mejeriproduktionen att återflyttas från Österlenmejerier AB i skånska Lunnarp. Hur flytten kommer att påverka de 180 anställda i Lunnarp är i nuläget oklart, skriver Lokaltidningen Skåne.

Thomas Östros får toppjobb på IMF

den 26 februari 2015

Regeringen har nu nominerat Thomas Östros, vd för Bankföreningen, till ny exekutivdirektör vid den nordisk-baltiska valkretsen i Internationella valutafonden (IMF).

Lånefest hos bankerna med lägre boränta

den 26 februari 2015

Lånefesten håller i sig. Bankernas utlåning till hushållen ökade med 6,1 procent i januari, något högre än i december då ökningstakten på årsbasis låg på 6,0 procent.

Deras uppdrag: Att försvara den svenska skärgården

den 26 februari 2015


För några månader sedan var det ubåtsjakt och fullt pådrag i Stockholms skärgård. Sophie Mellstig, Carl Westerlund och Tom ­Sörensen är tre anställda på amfibieregementet som deltog i underrättelse­operationen i höstas.

Norwegian riskerar ny stämning

den 26 februari 2015


Norska flygbolaget Norwegian riskerar att få ytterligare en stämning på halsen.

Arla vill göra ost med GMO-teknik

den 26 februari 2015


Mejerijätten Arla Foods vill börja tillverka vissa populära ostar med löpe som framställts med hjälp av genmodifierade bakterier. 

De skyddar oss mot epidemier

den 26 februari 2015


Utbrottet av ebola har satt epidemier på kartan. I Stockholm ligger Nordens säkraste mikrobiologiska laboratorium, P4. Där diagnostiserar man de virussjukdomar som utgör en stor risk för samhället.

Brittisk tv-licens kan ersättas

den 26 februari 2015

Brittiska BBC, som för många utgör själva sinnebilden för public service-tanken, ska minska sitt utbud. Tv-licensen bör också ersättas med ett nytt system där fler medier kan få stöd.

Skattesmäll för oäkta borätter

den 26 februari 2015

De som bor i en oäkta bostadsrättsförening får ställa in sig på högre boendekostnader i framtiden.

Appstore stoppar spelbolag

den 25 februari 2015

Apple har stoppat ett antal appar från spelbolag i bolagets svenska Appstore. Sammanlagt rör det sig om ett 40-tal appar från tolv utländska spelbolag, till exempel Bet365 och Unibet.

Stilla på Wall Street

den 25 februari 2015

Handeln var avvaktande och USA-börserna höll sig kring nollstrecket under större delen av handelsdagen. Apple, som stigit 10 procent den här månaden, föll 2,6 procent.

Nevs gick back 1,2 miljarder i fjol

den 25 februari 2015


Biltillverkaren Nevs gjorde en förlust på närmare 1,2 miljarder kronor för i fjol. Det visar dokument som rekonstruktören Lars Eric Gustafsson lämnat in till tingsrätten, rapporterar P4 Väst.

Stillsam börs sjönk svagt

den 25 februari 2015

Stockholmsbörsen sjönk något under händelsefattig sportlovshandel. Även på de ledande Europabörserna var det stilla.

Slut för flyg mellan Växjö och Oslo

den 25 februari 2015

Flyglinjen mellan Växjö och Oslo lanserades för ett år sedan. Nu läggs den ned på obestämd tid, rapporterar P4 Kronoberg.

Johan Schück: Mer minusränta att vänta

den 25 februari 2015


Analys. Riksbanken lägger nu all kraft på att få upp inflationen mot målet på 2,0 procent. Det betyder troligen ännu mer minusränta och ytterligare stödköp av obligationer. Sådant kan komma redan under de närmaste veckorna, alltså före nästa räntemöte i slutet av april.

Gardell in i Volvos styrelse

den 25 februari 2015


Finansmannen Christer Gardells bolag tar plats i lastbilsjätten Volvos styrelse. Ny i styrelsen föreslås bli Eckhard Cordes, partner i Gardells bolag Cevian Capital, enligt valberedningens förslag.

Stillsam börs sjunker svagt

den 25 februari 2015

Stockholmsbörsen sjunker en aning i ganska händelsefattig sportlovshandel, i linje med de ledande Europabörserna. Klockan 15.30 ligger OMXS-index på minus 0,3 procent.

Stopp för valutaaffärer i Kiev

den 25 februari 2015

Ukrainas centralbank har infört ett förbud mot de flesta typer av valutaaffärer för resten av veckan. Syftet uppges vara att minska risken för en total kollaps för landets banksystem.

Branschen som skriker efter mer personal

den 25 februari 2015


Den digitala tekniken utvecklas så snabbt att säkerheten inte hänger med. Det gör att viktiga samhällsfunktioner kan lamslås med hjälp av några knapptryck. It-säkerhetsexperten Anna Rydes jobb är därför ett av de hetaste på arbetsmarknaden.

56 000 pensionärer har försvunnit

den 25 februari 2015

56.000 personer över 65 år har inte fått någon svensk pension – för att Pensionsmyndigheten inte kunnat nå dem. Tillsammans har de försvunna pensionärerna rätt till en halv miljard kronor om året, rapporterar Ekot på Sveriges Radio.

Maersk säljer i Danske Bank

den 25 februari 2015

Den danska rederijätten A P Möller Maersk säljer oväntat sitt drygt 20-procentiga innehav i Danske Bank till de egna aktieägarna, framgår det av bolagets bokslutskommuniké.

Telefonica spår ökad försäljning

den 25 februari 2015

Europas tredje största teleoperatör, spanska Telefonica, redovisar ett vinstfall på 35 procent för fjolåret. Men i år spår bolagsledningen att försäljningen ökar med mer än sju procent och nästa år med fem procent.

Ökad vinst för kycklingföretag

den 25 februari 2015

Kycklingföretaget Scandi Standard redovisar en rörelsevinst på 73,5 miljoner kronor för fjärde kvartalet, jämfört med vinsten på 57,2 miljoner kronor samma period 2013.

Kina ”farligt nära” deflation

den 25 februari 2015

Kina är ”farligt nära” att hamna i deflation, varnar en expert i landets centralbanks egen tidning. Chan Xiangyang, chef för China Urban Finance Society, säger att risken är större "än många är medvetna om".

Kraftig ökning av företagsaffärer

den 25 februari 2015

Under 2014 ökade antalet företagsaffärer med 18 procent. Det gjorde fjolåret till det starkaste året för företagsaffärer sedan finanskrisens början 2008.

Ökad fart i Kinas fabriker

den 25 februari 2015

Aktiviteten i Kinas tillverkningsindustri ökade i februari till den högsta nivån på fyra månader. Men nivån på nya exportorder föll till 20-månaderslägsta, visar det preliminära inköpsindex (PMI) som görs av storbanken HSBC och Markit.

Copyright © 2015 Olsmar Konsult