Nyheter

Get Aggregated RSS

Ekonominyheter

Get Aggregated RSS

Nedåt på Wall Street

den 2 juli 2015

De amerikanska börserna dalade på torsdagen sedan internationella valutafonden IMF varnat för att Grekland kan behöva omfattande skuldavskrivning.

Ökat tryck på regeringen i striden om Ojnareskogen

den 2 juli 2015

Trycket ökar på att regeringen ska stoppa kalkbrytningen i Ojnareskogen på Gotland. Carl Schlyter (MP) ser inget alternativ. ”Beslutet är väldigt självklart”, säger Schlyter.

Börsen sjönk efter räntebesked

den 2 juli 2015

Stockholmsbörsen sjönk något på torsdagen, i linje med flera europabörser. OMXS-index gick ner 0,7 procent till 512,0. Kurserna påverkades inte nämnvärt av den överraskande räntesänkningen från Riksbanken.

E-hälsomyndigheten – hälsa på ett helt nytt sätt

den 2 juli 2015


Plötsligt brakade datasystemen för de svenska apoteken samman. Ingen kunde hämta ut sina recept - mitt i kaoset stod E-hälso­myndigheten. DN möter generaldirektören Torsten Håkansta för ett samtal om myndigheten som ansvarar för 3,5 miljoner recept – varje månad.

Lars Calmfors: ”Det brådskar med amorteringskrav”

den 2 juli 2015


Nu är det bråttom att sätta in nya åtgärder mot hushållens växande skulder. Det anser ekonomiprofessorn Lars Calmfors efter Riksbankens senaste räntesänkning.

Sänks boräntorna nu?

den 2 juli 2015

DN:s privatekonomiska krönikör Maria Crofts svarar på frågor om Riksbankens sänkning av reporäntan.

Sparekonomer: Kan få betala för sparkontot redan i sommar

den 2 juli 2015


Den oväntade räntesänkningen har redan gjort utlandsresan dyrare för svenskarna. Dessutom varnar privatekonomer för att bankerna kan börja ta betalt för att ha pengar på sparkontot.

Tvärvändning om klimatavgift i tyska regeringen

den 2 juli 2015


Det blir ingen klimatavgift för de tyska kolkraftverken. Istället får energibolagen betalt för att låta kraftverken stå stilla och utgöra en reserv vid akut brist på el. För Vattenfall betyder beskedet att man letar efter köpare till de omstridda kraftverken i östra Tyskland.

Företag investerar inte trots låg ränta

den 2 juli 2015


Företagen i Europa har inte investerat mer för att centralbankerna sänkt räntorna. En del företag menar att de till och med minskat investeringarna, enligt en ny rapport.

Genombrotten som fört sjukvården framåt

den 2 juli 2015


E-hälsomyndigheten tror att digital teknik ska revolutionera hur vi arbetar med hälsa. DN:s Malin Hansson frågade några av ­Sveriges sjukvårdskunniga om vilka andra uppfinningar, upptäckter och genom­brott som har påverkat vården mest. Här är några av dem.

Robotarna tar plats i vården

den 2 juli 2015


En robotkatt som sprider trivsel på äldre­boendet och en giraffliknande bildskärm so­m fungerar som länk mellan patienter och sköterskor. Det är redan verklighet i dagens sjukvård. I framtiden väntas robotarna spela en större roll.

”Finns ingenting som motiverar räntesänkning”

den 2 juli 2015

Riksbankens sänkning av styrräntan överraskar bankerna. Det finns egentligen ingenting som motiverar beslutet, menar SBAB:s chefsekonom Tor Borg – medan Konjunkturinstitutet välkomnar sänkningen.

Riksbanken sänker räntan

den 2 juli 2015


Riksbanken sänker sin styrande ränta från -0,25 procent till -0,35 procent. Bankens direktion visar också i en prognos att ytterligare sänkningar kan bli aktuella.

Skanska får miljardorder

den 2 juli 2015

Skanska har fått en order om att bygga kraftverk i New York, USA, för cirka 2,1 miljarder kronor.

Prissamarbete inom flyget utreds

den 2 juli 2015

Amerikanska myndigheter misstänker att stora flygbolag samarbetar för att hålla priserna uppe. Det sker genom att de håller nere antalet tillgängliga flygstolar, enligt en handling som nyhetsbyrån AP har tillgång till.

Uppåt på Wall Street

den 2 juli 2015

Börserna i New York steg på onsdagen, dock något dämpade av att en lösning på den grekiska krisen ännu inte tycks i sikte.

”120 euro räcker till mat, men inte mycket mer”

den 1 juli 2015


Medan politikerna gör nya utspel och lägger förhandlingsbud på löpande band försöker grekerna få vardagen att fungera under strikta kapitalkontroller. För dem är kontanter och stabilitet viktigast för tillfället. På onsdagen kunde till sist frustrerade pensionärer ta ut sina pensioner.

Statliga SBAB försökte få tillbaka skattemiljarder

den 1 juli 2015


SBAB har försökt få tillbaka nära 2 miljarder kronor i skatt från staten. Banken, som ägs av staten, ville riva upp gamla taxeringar med hänvisning till andra värderingsregler. Förvaltningsrätten har dock sagt nej.

Riksbanken avvaktar Greklandskrisen

den 1 juli 2015


Riksbanken kommer troligen inte att ändra sin ränta i morgon, torsdag. Ledningen vill avvakta utvecklingen i Grekland, spår analytiker.

Börserna steg kraftigt

den 1 juli 2015

Stockholmsbörsen steg kraftigt på onsdagen, i linje med de ledande börserna i Europa efter nyheter om att Grekland kan vara nära en uppgörelse med långivarna.

Ny hälsotrend på kontoret —jogga när du jobbar

den 1 juli 2015


Att stå upp och arbeta vid skrivbordet är bra för hälsan. Nu kommer nästa trend: Gå eller spring och jobba. I Örnsköldsviks kommun pågår ett unikt forskningsprojekt som ska få medarbetare att röra sig mer på jobbet — med löpband.

Ny väg till Londons hjärta

den 1 juli 2015

Ett antal riktigt stora gropar i centrala London är det mest påtagliga beviset för att här pågår Europas just nu största infrastrukturprojekt. En regional järnväg, Crossrail, ska binda ihop väst och öst med tunnelbana och fjärrtåg.

Greklands regering går med på de flesta krav

den 1 juli 2015


Den grekiska regeringen accepterar nästan alla krav från långivarna; krav de sade nej till så sent som i helgen. Det framgår av ett brev från premiärminister Alexis Tsipras som brittiska Financial Times har sett. Samtidigt meddelade han i ett direktsänt tal till nationen att söndagens folkomröstning kommer att bli av.

Glödhet bilmarknad just nu

den 1 juli 2015


Landets bilhandlare kan gnugga händerna över ännu en glödhet period – juni blev den artonde månaden i rad med ökade registreringar. Totalt blev det 32 357 nya bilar, en uppgång med tolv procent jämfört med juni i fjol.

Saab får hemlig stororder

den 1 juli 2015

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har fått en order på leverans av "undervattenssystem", värd 429 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Både orderns innehåll och vem som är köpare är hemligt.

Budgivning främsta orsak till klagomål vid bostadsköp

den 1 juli 2015


Budgivningen på bostäder är orsaken till flest anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen. Hittills i år har inspektionen fått in totalt 169 anmälningar varav budgivningen svarar för nära en tredjedel.

Arkitekterna som gjort avtryck

den 1 juli 2015

Alltifrån rymdvarelser till korgar har inspirerat arkitekter världen över.

Kampen om järnvägen splittrar Småland

den 1 juli 2015

I de småländska skogarna pågår en dragkamp om ett byte värt miljarder. Det handlar om den största svenska investeringen på 150 år. Kommun ställs mot kommun när det avgörs var de nya höghastighetstågen ska dundra fram. Växjö och Ljungby är två orter där framtiden står på spel.

Återhämtning på Wall Street

den 30 juni 2015

Börserna i New York återhämtade sig något på tisdagen efter raset under veckans första handelsdag. Förhoppningarna om att Grekland ska stanna kvar i eurosamarbetet stärktes under dagen, men framtidsutsikterna är långt ifrån glasklara.

Ukraina slutar köpa rysk gas

den 30 juni 2015

Ukraina slutar med omedelbar verkan att köpa naturgas från Ryssland, sedan prisförhandlingar om fortsatta leveranser strandat. Det statliga gasbolaget Naftogaz meddelar att leveranserna av rysk gas till andra europeiska länder kommer att fortsätta.

Så kan den grekiska skuldkrisen drabba din ekonomi

den 30 juni 2015


Börsfall, valutafall och ifrågasatt europeiskt samarbete. Här är tre risker med den grekiska skuldkrisen – som riskerar att drabba just din ekonomi.

Börsen fortsätter att falla

den 30 juni 2015

Grekland var fortsatt i fokus när Europabörserna fortsatte nedåt. Stockholm föll 0,9 procent. Däremot gick det uppåt i både USA och Asien.

Nu ska maxtaxan höjas varje år

den 30 juni 2015

Den 1 juli höjs maxtaxan i barnomsorgen för första gången sedan 2004. Samtidigt indexeras avgiften så det blir nya höjningar vid årsskiftet varje år.

Hennes förpackningar återvinner sig själva

den 30 juni 2015

Smoothieförpackning av alger, tallrikar som inte behöver diskas och platta växthus. Det är några av företaget Tomorrow machines produkter. Målet är att en innovativ paketering ska få fler att handla hållbart.

Ryanair satsar på Landvetter

den 30 juni 2015

Greklands röstsedel - ”rena grekiskan”

den 30 juni 2015

Ett stort antal greker kommer inte ha möjlighet att delta i folkomröstningen på söndag. De har inte råd att åka hem. Dessutom riktas kritik mot formuleringen på röstsedeln och att nej-alternativet står överst.

Magdalena Andersson: Unikt svårt läge att göra prognoser

den 30 juni 2015


Den svenska ekonomin är på väg uppåt men osäkerheten är stor om vad som ska hända efter Greklands folkomröstning i helgen. – Det är ett unikt svårt läge att göra prognoser, säger finansminister Magdalena Andersson.

Kappahl sparkar vd

den 30 juni 2015

Kappahls vd Johan Åberg får sluta med omedelbar verkan. Styrelsen har utsett finansdirektören Anders Düring som tillförordnad verkställande direktör.

Rekordlåg arbetslöshet i Tyskland

den 30 juni 2015


Trots Greklands-krisen – den tyska ekonomin ångar på. På tisdagen kom siffror som visar att arbetslösheten är den lägsta sedan 1991 och i morgon lägger finansministern fram en budget utan nya skulder för de kommande fyra åren.

Grekland begär ett nytt stödpaket

den 30 juni 2015


Den grekiska regeringen begär ett nytt, tredje stödprogram. Men efter ett krismöte på tisdagskvällen sade EU:s finansministrar nej. ”Det kommer för sent”, säger eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem. Efter midnatt kom det väntade beskedet att Grekland inte betalat sin skuld till IMF under tisdagen.

Copyright © 2015 Olsmar Konsult