Nyheter

Get Aggregated RSS

Ekonominyheter

Get Aggregated RSS

Tio tips som hjälper dig med din deklaration

den 26 april 2015


DN:s Maria Crofts tipsar om hur du kan tänka kring uppskov på bostadsvinst och ger 10 andra bra råd.

VW-ordförande avgår efter maktkamp

den 25 april 2015

Ferdinand Piëch avgår som styrelseordförande för Volkswagenkoncernen efter mer än 20 år. Avgångsbeskedet kom på lördagseftermiddagen sedan Piëch förlorat en maktkamp mot företagets vd Martin Winterkorn, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Google Maps manipulerat av hackare

den 24 april 2015


Googles populära kartfunktion "Google maps" har kapats av en användare som lagt in mer eller mindre kreativa – och uppenbart felaktiga – kartbilder. På fredagen kunde man bland annat att stöta på en Android-logotyp som urinerade på en Apple-logotyp i Pakistan.

Vattenfall varnar för falska källor

den 24 april 2015


Kraftbolaget Vattenfall varnar för att det sprids ”felaktig information” om bolaget från någon eller några som uppger sig vara Vattenfall-källor.Twitter och två sajter används i kampanjen.

Världsoro gynnar Saab

den 24 april 2015


Saab redovisar en i princip halverad vinst före skatt för årets första kvartal. Men nedgången är tillfällig och det oroliga geopolitiska läget gynnar försvarsindustrikoncernen. ”Vår syn på helåret står kvar”, säger vd Håkan Buskhe.

Rotrusch i bygghandeln

den 24 april 2015


Hotet om en kraftig sänkning av rotavdraget har öppnat för en rusch i bygghandeln.

Organisation kritiserar läkemedelsjättar för dyrt barnvaccin

den 24 april 2015


Läkemedelsbolag tvingar fattiga länder att betala mer för barnvaccin mot lunginflammation än rika länder och gör så att många barn dör i onödan. Det hävdar organisationen Läkare utan gränser, rapporterar SR Ekot.

Nu höjs bränslepriserna – så dyrt blir det

den 24 april 2015

De ledande bensinkedjorna höjer sina priser för såväl bensin, diesel och E85.

Svagt uppåt på börsen

den 24 april 2015

Stockholmsbörsen inleder svagt uppåt, med draghjälp från den rapporterande vitvarujätten Electrolux.

Nedåt för ledande Asienbörser

den 24 april 2015

De ledande asiatiska börserna sjönk under fredagens handel. Tokyobörsens Nikkei 225-index tappade 0,8 procent, medan det bredare Topix-index sjönk 0,4 procent.

Microsofts vinst bättre än väntat

den 24 april 2015

Mjukvarujätten Microsoft redovisar en kvartalsvinst på fem miljarder dollar. Nettoresultatet motsvarar 61 cent per aktie, betydligt bättre än analytikernas snittförväntningar på 51 cent.

Grekland får nobben av EU – utbetalningar skjuts upp

den 24 april 2015


”En tidstjuv, spelare och amatör”. Hårda ord regnade över Greklands finansminister under EU-mötet i Riga i dag. IMF och EU:s institutioner är inte nöjda med den grekiska regeringens reformplaner och skjuter upp utbetalningen av mer räddningslån.

Linus Larsson: ”Apparna avgör Apple Watchs framtid”

den 24 april 2015


I dag släpps smartklockan Apple Watch. DN:s techredaktör Linus Larsson svarar på fem frågor om smartklockan.

Löfven: Inga planer på att röra ränteavdragen

den 23 april 2015


Det blir inget amorteringskrav på bolån i sommar. Nu saknar regeringen förslag på hur hushållens höga skuldsättning ska tacklas. – Vi får sätta oss och fundera, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Jonas Jonasson i miljonbråk

den 23 april 2015


Författaren Jonas Jonasson och amerikanska Hachette Book Group anlitar advokater för att få ut brittiska royaltypengar för ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Amorteringskravet: Det är viktigt med enighet

den 23 april 2015

– Det var ju en överraskning att det blev på det här sättet. Vi hade ju väntat oss amorteringskrav från Finansinspektionen, säger Magdalena Andersson.

Borgs närmaste man tar över Bankföreningen

den 23 april 2015

Under sin tid som minister var Anders Borg känd som den kanske starkaste kritikern av de svenska bankerna. Nu blir det hans närmste man och statssekreterare Hans Lindberg som stiger rakt in i ”banknästet” och blir vd för Bankföreningen.

Här är den dyraste lägenheten i Sverige

den 23 april 2015

Två öar inklusive bostad på Dalarö eller en lägenhet på Östermalm? Den dyraste privatbostaden i Sverige är nu till salu – ett penthouse på Linnégatan som kostar 83 miljoner kronor.

Hög chef avgår efter konflikt på Arbetsförmedlingen

den 23 april 2015

En konflikt i Arbetsförmedlingens ledning har lett till att en av myndighetens högsta chefer lämnar sitt uppdrag. ”Vi har olika uppfattningar inom några centrala frågor”, säger förvaltningsdirektören Karin Leth om nye generaldirektören Mikael Sjöberg.

M stänger dörren till regeringen om ränteavdraget

den 23 april 2015

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson stänger dörren för förhandlingar med regeringen om ränteavdraget. ”Om de vill diskutera ränteavdraget som en isolerad fråga så är vårt svar nej”, säger Ulf Kristersson.

Första mänskliga genmanipulationen genomförd

den 23 april 2015


Kinesiska forskare har lyckats ersätta en dödlig gen med en frisk i ett mänskligt embryo. Bedriften är en historisk milstolpe inom det etiskt omdiskuterade området genmanipulation.

Kraftigt vinstlyft för Alfa Laval

den 23 april 2015

Industrikoncernen Alfa Laval redovisar en vinst före skatt på 1 264 miljoner kronor för första kvartalet 2015. Det kan jämföras med vinsten på 794 miljoner kronor motsvarande period 2014.

GM sämre än väntat

den 23 april 2015

Den amerikanska biljätten General Motors (GM) redovisar ett sämre kvartalsresultat än väntat.

FI-besked kan påverka styrräntan

den 23 april 2015

Finansinspektionens besked om att stoppa införandet av ett amorteringskrav i augusti kan påverka hur Riksbanken utformar sin penningpolitik, enligt Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea. Men bara marginellt.

SEB: Pengar på banken ska inte kosta

den 23 april 2015

Småsparare ska inte behöva betala för att ha sina pengar hos SEB. Det säger bankens vd Annika Falkengren som redovisat ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal.

Regeringen öppnar för förändrat ränteavdrag

den 23 april 2015


Regeringen öppnar upp för förändringar av ränteavdragen för bolån. ”Vi måste titta på de verktyg som finns”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Varannan för amorteringskrav

den 23 april 2015

Nästan varannan svensk tycker att Finansinspektionens förslag om amorteringskrav är bra. Det visar en undersökning som mäklarfirman Bjurfors låtit TNS Sifo göra.

Regeringen måste agera snabbt

den 23 april 2015

Nu måste regeringen snabbt se till att svenskarna får veta vad som gäller inom bostadsområdet. Det är orimligt att göra mångmiljonaffärer utan att reglerna är kända.

”Regeringen har inte skött styrningen av Vattenfall”

den 23 april 2015


Riksrevisionen riktar svidande kritik mot regeringens styrning av den statliga kraftjätten Vattenfall.

Totalkollaps för Ericsson på börsen

den 23 april 2015

Ericsson fullkomligt kollapsade på Stockholmsbörsen efter en svag delårsrapport. Börsen faller, i linje med Europa.

Förlust för Kinnevik

den 23 april 2015

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik redovisar en förlust före skatt på 440 miljoner kronor för första kvartalet 2015.

Mest uppåt på Asiens börser

den 23 april 2015

De ledande Asienbörserna steg överlag på torsdagen. Tokyobörsens Nikkei 225-index gick upp med 0,3 procent och det bredare Topixindex med 0,2 procent.

Debatt om slopat ränteavdrag kan hamna på bordet

den 23 april 2015


Finansinspektionens besked är ett bakslag för regeringen. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har hoppats mycket på att amorteringskravet ska hejda hushållens skuldsättning. Nu väntar troligen en debatt om att slopa ränteavdragen på bolån.

Storsäljande hälsobloggare ljög om cancer

den 23 april 2015

En australiensisk bloggare och storsäljande författare, som hävdat att hon botat sin hjärntumör genom hälsosam mat och naturmedicin, har erkänt att hon ljugit om att hon haft cancer.

Ericsson sämre än väntat

den 23 april 2015

Ericsson redovisar ett oväntat svagt resultat för första kvartalet. Lönsamheten för det största affärsområdet Networks föll.

Finansinspektionen skrotar amorteringskrav

den 23 april 2015

Finansinspektionen slopar sitt förslag om att låntagare måste amortera – bara tre månader innan det skulle ha trätt i kraft. Beskedet kommer sedan kammarrätten i Jönköping ifrågasatt om kravet är förenligt med lagen.

”Handelsbanken nekar flyktingbarn”

den 23 april 2015

Handelsbanken i Alvesta stoppar ensamkommande flyktingbarn som kunder. Lars-Erik Eriksson, god man för ungdomarna, kallar det diskriminering. Handelsbanken kallar uppgiften helt felaktig.

Svenskt näringsliv skyller arbetslösheten på lönerna

den 23 april 2015

LO och Svenskt Näringsliv spår båda en hygglig tillväxt i svensk ekonomi.Men oenigheten är total när det gäller hur den höga arbetslösheten kan sänkas

Ebay slog förväntningarna

den 23 april 2015

Näthandelsjätten Ebay slog Wall Streets prognoser med råge och rapporterar en kvartalsvinst på 626 miljoner dollar, 51 cent per aktie. Det kan jämföras med en förlust på 2,3 miljarder i fjol, 1:82 dollar per aktie.

Uppåt på Wall Street

den 22 april 2015

USA-börserna inledde handelsdagen nedåt men vände upp senare. Kortföretaget Visa och hamburgerjätten McDonalds var de stora glädjeämnena.

Copyright © 2015 Olsmar Konsult