Nyheter

Get Aggregated RSS

Ekonominyheter

Get Aggregated RSS

Höjda nötpriser gör att försäljningen rasar

den 1 augusti 2015


De senaste åren har försäljningen av nötter och mandlar skjutit i höjden. Men under året har konsumenternas intresse svalnat. Orsaken är de rejält höjda priserna.

Inget Stillahavsavtal på Hawaii

den 1 augusti 2015

Läkemedelspatent och mejerihandel satte käppar i hjulet för TPP, det jättelika handelsavtal som tolv länder kring Stilla havet försökt förhandla fram.

Bitcoin-chef gripen i Japan

den 1 augusti 2015


Japansk polis har gripit den franskfödde bitcoin-profilen Mark Karpelès, huvudmisstänkt i en mångmiljardhärva kring den virtuella valutan.

SEB:s bolånekunder lyckades bäst

den 1 augusti 2015

Storbanken SEB:s bolånekunder lyckades bäst i förhandlingarna om den rörliga räntan i juli. 

Nöjesbladet: Biljett Nu begärs i konkurs

den 31 juli 2015


Skandalomsusade Biljett Nu ansöker om konkurs, uppger Nöjesbladet. Enligt tidningen är det grundaren Hans Haraldsson själv som lämnat in konkursansökan till tingsrätten. En skatteskuld på nära 1,5 miljoner kronor är en bidragande orsak.

Nytt förslag: Balkong kan undantas från bygglov

den 31 juli 2015


Boverket föreslår att kravet på bygglov för balkonger ska slopas. Tanken är att fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och egnahemsägare ska få lättare att genomföra mindre byggprojekt. Men balkongbygget får inte gå till hur som helst.

Oljepriset fortsätter falla

den 31 juli 2015

Världsmarknadspriset fortsätter att falla på fredagen, nedpressat av oro för att en minskad efterfrågan från Kina ska spä på överutbudet på marknaden.

Facebook testar internetdrönare

den 31 juli 2015


Facebook ska nu börja testflyga höghöjdsdrönaren Aqila, som drivs med solenergi och som kan skapa tillgång till internet på de mest avlägsna platser i världen.

Tsipras försöker ta kontroll över rebellerna genom extrakongress

den 31 juli 2015


Greklands premiärminister står inför sin största politiska utmaning när partiklyftan växer mellan euroanhängare och drachmerförespråkare. Nu håller Tsipras extrakongress för att ta kontroll över rebellerna.

Ryska centralbanken sänker styrräntan

den 31 juli 2015

Den ryska centralbanken sänker styrräntan med 50 punkter till 11,00 procent. Det skriver nyhetsbyrån Direkt och hänvisar till Bloomberg News.

Nya amorteringskrav börjar inte gälla förrän 2016

den 31 juli 2015


Nya amorteringskrav för bolån kommer troligen inte att träda i kraft förrän sommaren 2016, enligt regeringen. Dessutom kan kraven bli mera flexibla för nya bolånekunder.

Centern vill höja pensionsåldern

den 31 juli 2015


Solveig Zander, Centerpartiets ledamot i Pensionsgruppen, tycker att det är hög tid att fastställa en ny pensionsålder som följer den förhöjda medellivslängden. Det skriver di.se.

Börsfall för ägare till svenska spelutvecklaren Dice

den 31 juli 2015


Dataspeljätten Electronic Arts (EA), som äger den svenska spelutvecklaren Dice, höjer sina prognoser för helårets vinst och försäljning. Men inte lika mycket som analytiker hade räknat med och aktien föll med ett par procent i efterhandeln i USA.

Tunga kursfall för oljebolag

den 31 juli 2015


Lundin Petroleum och andra oljebolag föll tungt på börsen i dag, efter nya prisfall på världsmarknaden för råolja. Men börsen som helhet var på eftermiddagen i princip oförändrad.

Svenskt sedelbyte närmar sig

den 31 juli 2015


Vill du höra riksbankschef Stefan Ingves berätta vilka sedlar du har? Lätt som en plätt – skaffa appen "Kolla pengarna" och scanna sedlarna.

Svenska Actakunder ­riskerar nytt bakslag

den 31 juli 2015


De luttrade svenska kunderna i det norska sparbolaget Acta kan råka ut för ännu en dålig affär när bolaget säljer tio fastighetsfonder till amerikanska Blackstone. Hälften av fond­ägarna ska rösta om affären i dag, fredag.

Ny nedgång på Shanghaibörsen

den 31 juli 2015


Börsveckan fick en positiv avslutning på de flesta av de ledande Asienbörserna, men inte i Shanghai. Där föll kurserna rejält under den avslutande handeln.

Runt nollan på Wall Street

den 30 juli 2015

USA-börserna rörde sig runt nollstrecket på torsdagen, trots en rapport som visar att landets ekonomi accelererade under andra kvartalet.

Här är Putins nya väg in i Europa

den 30 juli 2015


Putin planerar en ny gasledning genom Turkiet. Om EU säger ja kan Ryssland strypa tillförseln till Ukraina utan att påverka Europaleveranserna. ”De gör affärer oavsett den politiska kontexten”, säger Chloé Le Coq på Handelshögskolan till Dagens Industri.

Rapportbolag draglok på börsen

den 30 juli 2015

Stockholmsbörsen slutade på plus på torsdagen med stöd av kraftiga kurslyft i rapporterande tungviktarna Nokia och Astra Zeneca. Men störst var omsättningen i det relativt lilla teknikbolaget Fingerprint Cards.

IMF drar sig ur ett tredje stödpaket för Grekland

den 30 juli 2015


IMF uppges dra sig ur ett tredje stödpaket. Om uppgifterna stämmer får det allvarliga konsekvenser för Grekland, menar ekonomiprofessor Lars Jonung. ”Det ökar risken för en grexit”, säger han.

Hushållen lyfter USA:s ekonomi

den 30 juli 2015

Tillväxten i den amerikanska ekonomin accelererade under andra kvartalet, mycket tack vare en ökad privatkonsumtion.

Sämre för SCA:s blöjrival

den 30 juli 2015


Den amerikanska konsumentvarujätten Procter & Gamble, som med sitt blöjmärke Pampers konkurrerar med svenska Liberotillverkaren SCA, pressas av den starka dollarn och redovisar minskad försäljning för sjätte kvartalet i rad.

Förskottslön till unga sänker arbetsgivaravgift

den 30 juli 2015


Den 1 augusti höjs arbetsgivaravgifterna för unga. Men arbetsgivare kan komma runt höjningen - genom att betala ut lön i förskott. Företagaren ”Blondinbella” är en som utnyttjar kryphålet, skriver Dagens Industri.

Svenskt app-bolag miljardvärderat

den 30 juli 2015


Bolaget bakom nummerupplysningstjänsten Truecaller, med cirka 150 miljoner användare, planerar att ta in 100 miljoner dollar i en investeringsrunda där företaget värderas till 1 miljard dollar (cirka 8,6 miljarder kronor), skriver Techcrunch.

Skuldräntor belastar statsfinanserna

den 30 juli 2015

Danska hemligheten som ska locka Apple

den 30 juli 2015


I fyra år arbetade flera departement inom den danska regeringen för att få fram en så fördelaktig skattemodell som möjligt för att locka teknikjätten Apple till landet, rapporterar danska finanstidningen Børsen.

Exporten lyfter svensk tillväxt

den 30 juli 2015


Bättre fart på exporten bidrog till att dra upp den svenska tillväxten under andra kvartalet. Tillväxten var också starkare än väntat, vilket fick kronan att stärkas och marknadsräntorna att stiga.

Låga oljepriserna slår mot storbolag

den 30 juli 2015


SAS så kallade oljelinje har fått en tuff start, skriver di.se. Flygbolaget är inte ensamt om att drabbas av det lägre oljepriset. Oljejätten Shell meddelar att företaget minskar sin personalstyrka med 6 500 tjänster i år.

Astra Zenecas vinst högre än väntat

den 30 juli 2015


Både vinst och försäljning var högre än förväntat när läkemedelsjätten Astra Zeneca presenterade sina siffror för andra kvartalet. Aktien steg rejält när Stockholmsbörsen öppnade.

Torsken åker till Kina tur och retur

den 30 juli 2015

Omkring hälften av torsken som säljs i svenska frysdiskar och storkök har tagit omvägen via Kina, enligt SVT Nyheter. Fisken plockas upp i Barents hav och skeppas sedan från Nordnorge till Kina där den fileas innan den åker tillbaka och säljs i Sverige.

London toppar bostadsligan

den 30 juli 2015


Trots prisrekord i Stockholm och flera andra skandinaviska orter de senaste åren ligger vi fortfarande rejält i lä jämfört med de populäraste världsstäderna. Men det finns också huvudstäder som är riktiga kap internationellt sett.

Nokia går bättre än väntat – kraftigt vinstlyft

den 30 juli 2015


Det finländska telekombolaget Nokia redovisar en vinst före skatt på 474 miljoner euro, motsvarande cirka 4,5 miljarder kronor, för andra kvartalet. 

Minskad vinst för Facebook

den 29 juli 2015

Facebooks intäkter från främst reklam växer kraftigt, men kostnaderna har ökat ännu snabbare. Därför sjunker nettovinsten. Samtidigt ökar antalet användare till 1,5 miljarder.”Det var ett bra kvartal för oss”, summerade Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg andra kvartalet när han presenterade bolagets delårsrapport.

Feds rapport gladde börsen

den 29 juli 2015

Den amerikanska centralbanken behåller styrräntan på nollnivå men uttalade efter onsdagens väntade besked också att den ser positivt på ekonomins utveckling. Det var mumma för investerarna och USA-börserna landade på plus.

Fed: Räntan oförändrad

den 29 juli 2015

Den amerikanska centralbanken, Federal reserve, låter styrräntan ligga kvar på 0 procent.

Grekland jagar skattesmitare på lyxresorter

den 29 juli 2015


EU-trojkan pressar Grekland att få in mer skatt. Nu ska myndigheterna jaga skattesmitare på turistorterna. ”Vi kommer att starta på de dyra resmålen”, säger biträdande finansminister Trifon Alexiadis.

Fortsatt stängt på grekiska börsen

den 29 juli 2015

Den grekiska börsen skulle ha öppnat igen på torsdagen men allt pekar nu på att den inte öppnar under denna vecka, enligt en talesperson för Atenbörsen.

EU synar Disney-priser

den 29 juli 2015


EU-kommissionen utreder klagomål mot Disneyanläggningen utanför Paris, som anklagas för prisdiskriminering.

Börsen spurtade upp på plus

den 29 juli 2015

Stockholmsbörsen repade sig efter en vacklande eftermiddag och slutade på plus på onsdagen. Ett antal av de största bolagen steg.

Copyright © 2015 Olsmar Konsult