Nyheter

Get Aggregated RSS

Ekonominyheter

Get Aggregated RSS

Skattebedrägeri via nätet kan ha styrts från Ryssland

den 27 maj 2015


IRS, det amerikanska skatteverket, håller för troligt att ett större dataintrång som möjliggjorde för kriminella att komma över skatteåterbäringen till fler än 100.000 amerikanska skattebetalare kan ha styrts av hackare i Ryssland. Det uppger två initierade källor för nyhets-tv-kanalen CNN.

Grekland lyfte Wall Street

den 27 maj 2015

Positiva signaler från Grekland fick USA-börserna att vända upp. Enligt Greklands premiärminister Alexis Tsipras är det krisande landet nära en uppgörelse som kan lösgöra stora utländska lån till den usla ekonomin.

Grekland skyldigt för läkemedel

den 27 maj 2015

Enligt premiärminister Alexis Tsipras är Grekland nära en uppgörelse som kan lösgöra stora utländska lån till landets krisande ekonomi. Samtidigt ligger det grekiska skuldberget hos europeiska läkemedelsbolag på motsvarande drygt tio miljarder kronor.

Steve Wozniak: Snowden är en riktig hjälte

den 27 maj 2015


Steve Wozniak, medgrundare av datorföretaget Apple, beskriver visselblåsaren Edward Snowden som ”en riktig hjälte” med sann känsla för vad ”demokrati och frihet handlar om”.

Studerande kvinna vann över a-kassan

den 27 maj 2015

En arbetssökande får använda sin arbetslösa tid för att förbättra sina möjligheter på arbetsmarknaden.

Glada miner på börserna

den 27 maj 2015

Samtliga storbolag på Stockholmsbörsen steg på onsdagen. Även på de ledande Europabörserna var det uppåt. OMXS-index på Stockholmsbörsen gick upp 1,4 procent till 545,9.

Telia Sonera ligger lågt med utlovad öppenhet

den 27 maj 2015


Telia Sonera anser att man är så pass öppen som företaget kan vara i frågan om den misstänkta rekordmuta som ska ha berikat presidentfamiljen i Azerbajdzjan. ”Det finns många skäl som vi måste överväga för att agera klokt och konstruktivt”, säger bolagets styrelseordförande Marie Ehrling till TT.

Vinster och korruption förklarar Teliaskandaler

den 27 maj 2015

Det finns två skäl till att Teliasonera dragits in i mutskandaler i forna sovjetrepubliker. Det finns enorma pengar att tjäna och länderna tillhör världens mest korrupta

Hon riskerar tolv års fängelse efter Telia Sonera-avslöjande

den 27 maj 2015

Den grävande journalisten Khadija Ismayilova, 38, sitter häktad efter sitt avslöjande om Telia Soneras misstänkta mutbrott i Azerbajdzjan. Hon riskerar tolv års fängelse. ”Det är en skam för Sverige”, säger hon om bolagets koppling till presidentfamiljen.

Nevs-nyhet välkommet besked i Trollhättan

den 27 maj 2015

Bilfabriken i Trollhättan har stått still i ett år. För de anställda blev nyheten om de nya delägarna därför ett väldigt positivt besked. ”Nu kan vi andas ut lite”, säger Mikael Jofur.

Telia släpper inte rapport – ”så öppet som det går”

den 27 maj 2015

Efter avslöjandet om Telia Soneras misstänkta rekordmuta i Azerbajdzjan ökar kravet på företaget att offentliggöra vad man vet om de suspekta affärerna i regionen. Men Telia tycker att man är så öppen som det går.

Arbetsformen sänker din pension

den 27 maj 2015

Jobba inte deltid – om du inte är beredd att acceptera flera tusenlappar mindre i pension! Den uppmaningen svävar över pensionsbolaget Alectas senaste pensionsrapport

Ny köttguide ska hjälpa konsumenter

den 27 maj 2015


Importerat kött får mest rött ljus och viltkött får grönt i Världsnaturfondens nya konsumentguide för kött.

LKAB-chef får sparken

den 27 maj 2015


LKAB:s vd Lars-Eric Aaro får sparken. Nu kallas en ny vd in med hårdare nypor. ”Vi måste nå maximal volym till minsta möjliga kostnad”, säger styrelseordförande Sten Jakobsson.

Nya kinesiska ägare går in i Nevs

den 27 maj 2015

Nevs får två nya kinesiska delägare och bygger fabrik i Tianjin. Fortfarande saknas dock besked om en ny huvudägare för elbilstillverkaren.

Låg svensk ungdomsarbetslöshet

den 27 maj 2015

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de lägsta i världen. I krisländerna Grekland, Spanien och Italien riskerar däremot hela horder av ungdomar att tappa kontakten med arbetsmarknaden, enligt en rapport från OECD.

Damberg kritiserar tidigare regering för Teliaaffär

den 27 maj 2015

Näringsminister Mikael Damberg (S) har fullt förtroende för Telia Soneras ledning och styrelse, men undrar vad den tidigare regeringen och ledningen egentligen sysslade med.

Telia faller på stigande börs efter mutrapportering

den 27 maj 2015

Telia Sonera faller på Stockholmsbörsen efter avslöjandet från att bolaget av allt att döma är inblandad i en gigantisk muthärva i Azerbajdzjan.

Nevs ska presentera nya kinesiska partners

den 27 maj 2015

Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan ska i dag presentera två nya kinesiska delägare. Det innebär att bilproduktionen kan komma i gång igen, enligt vd:n Mattias Bergman.

Volvo om ”skandalvideon”

den 27 maj 2015

Under de senaste dagarna har ett filmklipp där en Volvo XC60 kör rakt in i två personer cirkulerat flitigt. ”Self-parking car accident!” heter klippet, men det är sannolikt inte en urspårad automatisk parkering som syns i filmen, enligt Volvo.

Här är världens 100 mäktigaste kvinnor

den 27 maj 2015

När amerikanska Forbes ska lista världens 100 mäktigaste kvinnor finns inte en enda svensk med. Norska Kaci Kullmann Five, ordförande för den norska Nobelpriskommittén, är den enda från Norden med på listan.

Världens mäktigaste kvinnor – hela listan

den 27 maj 2015

Här är världens 15 mäktigaste kvinnor, enligt Forbes.

Nu är Apple hetare än Google

den 27 maj 2015

Apple har gått om Google som världens mest värdefulla varumärke.

I går höjdes bensinpriset – nu sänks det igen

den 27 maj 2015

I går höjdes bensinpriset med 10 öre – nu sänks det igen med lika mycket. En liter 95-oktanig bensin kostar i dag 14:19 kronor per liter.

USA:s regering går emot Google

den 27 maj 2015

USA:s regering rekommenderar att Högsta domstolen inte tar upp Googles överklagande i rättstvisten mot Oracle till behandling. Om HD följder rådet innebär det ett stort bakslag för Google och det kan få stora konsekvenser för it-industrin.

Börs-vd bor på femstjärnigt lyxhotell

den 27 maj 2015


Tre av Stockholmsbörsens vd:ar bor och är folkbokförda på hotell – och bolagen tar notan, enligt SvD.

Gazas ekonomi på väg att helt skjutas i sank

den 27 maj 2015

Tre krig på kort tid och stängda gränser ­pressar Gazas ekonomi ner till avgrunds­nivåer. ­Affärerna står tomma, arbetslösheten är ­skyhög och fiskares fångster minskar.

Ryska politiker: Kvinnor ska lägga mer tid på hemmet

den 27 maj 2015


Två ryska politiker vill införa kortare arbetsdagar för kvinnor – för att de ska hinna sköta hemmet.

Detta har hänt: Telia-skandalerna

den 27 maj 2015


Här är en sammanfattning av Telia-skandalerna.

Så sparar du till dina barn

den 27 maj 2015


Föräldrar som sparat till sina barn i aktier har fått bra resultat de senaste åren. Bara i år har fonder som investerar i svenska aktier stigit med 18 procent. Här är fem punkter att tänka på för den som sparar till den yngre generationen.

Här är det högst arbetslöshet i världen

den 27 maj 2015

Sysslolösheten och den ekonomiska nedgången är ­markant i Gaza. Ingen annanstans i världen är arbetslösheten så hög, enligt Världsbanken. Om inte gränserna öppnas och handelsblockaden hävs står landet inför en finansiell kollaps, varnar organisationen.

Grekland och räntor tynger USA-börs

den 26 maj 2015

De amerikanska börserna tyngs av oro för Greklands finanskris – men också nya siffror som visar positiv ekonomisk utveckling i USA, vilket eldar på förväntningarna om att en räntehöjning kan komma tidigare än man har trott.

Hökmark misslyckades ändra nya banklagen

den 26 maj 2015


Sista delen i EU:s bankunion inne­bär att SEB, Nordea och andra svenska storbanker kan tvingas dela upp verksamheten. EU-parla­mentarikern Gunnar Hökmark (M) misslyckades under en dramatisk omröstning med ett försök att ändra den nya lagen.

LKAB tecknar nytt pelletsavtal i USA

den 26 maj 2015

LKAB ska leverera pellets till ett nytt gasdrivet järnverk i Texas, USA.

Euron rasar mot kronan och dollarn

den 26 maj 2015


Eurons värde föll under tisdagen mot de flesta valutor. Vid 14-tiden på eftermiddagen hade den fallit med 5-6 öre mot den svenska kronan. Bakom fallet finns en oro för att Grekland inte längre kan betala på sina lån – och lämnar euron.

Danmark tror på bättre tider

den 26 maj 2015

Danmarks regering skriver upp prognosen för landets tillväxt i år.

Amazon kan betala mer skatt

den 26 maj 2015

Näthandelsjätten Amazon ska med start från maj i år redovisa sina intäkter i fyra europeiska länder: Tyskland, Spanien, Storbritannien och Italien.

Grekland siktar på IMF-betalning

den 26 maj 2015

Grekland kommer trots allt betala det IMF-lån som förfaller den 5 juni, enligt landets finansminister Yanis Varoufakis.– Självklart, för vi kommer ha en uppgörelse då, säger han.

Så tjänar kändisarna stora pengar på Instagram

den 26 maj 2015


Instagram blir en allt hetare annonsmarknad för företag. Kändisar med många följare kan tjäna tiotusentals kronor på en enda produktbild. Men annonseringen kan bryta mot lagen, och det är upp till instagrammarna att hålla koll på att de håller sig innanför gränserna.

FI stramar upp kraven på bankerna

den 26 maj 2015

Finansinspektionen (FI) vill se högre buffertar hos bankerna. FI föreslår att den så kallade kontracykliska kapitalbufferten ska vara 1,5 procent från och med slutet av juni nästa år.

Copyright © 2015 Olsmar Konsult